Televizyonda izlediği bir cinayet olayında polislerin şüpheli şahısın hangi yönde kaçtığını Mobese kayıtlarını tek tek izleyerek bulmaya çalışması üzerine harekete geçen İstanbul Şehir Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarık Arıcı, Mobese türü güvenlik kameralarında anormal durumları tespit edebilen bir yazılım projesi geliştirecek. Arıcı’nın "Real-Time Video Analytics Engine Optimized for GPUs” adlı projesine başarılı araştırmacıları Avrupa’ya çekmek amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerceve Programı kapsamında 100 Bin Euro tutarında Marie Curie Kariyer Destekleme Ödülü verildi.
İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik ve ElektronikBaşarılı araştırmacıları Avrupa’ya çekmek amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerceve Programı kapsamında verilen Marie Curie Kariyer Destekleme Ödülü’ne layık görülen "Real-Time Video Analytics Engine Optimized for GPUs” adlı Mühendisliği Bölümü’nde Öğretim Üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Tarık Arıcı, Mobese türü güvenlik kameralarının gerçek zamanlı uyarı yapmasını sağlayacak bir yazılım projesiyle Avrupa Birliği’nden 100 bin Euro’luk destek aldı. Başarılı araştırmacıları Avrupa’ya çekmek amacıyla Avrupa Birliği 7. Çerceve Programı kapsamında verilen Marie Curie Kariyer Destekleme Ödülü’ne layık görülen "Real-Time Video Analytics Engine Optimized for GPUs” adlı proje 4 yıl içinde hayata geçirilecek.
Projenin fikrinin televizyonda izlediği bir cinayet olayında polislerin şüpheli şahısın hangi yönde kaçtığını Mobese kayıtlarını izleyerek tespit etmeye çalışmaları üzerine oluştuğunu anlatan Arıcı, “O haberi izlerken bu görüntülerin gerçek zamanlı analiz edilebileceğini, edilmesi gerektiğini düşündüm. Proje güvenlik kameralarının normalin dışında bir olay olduğunda yetkililerin otomatik olarak uyarılmasını sağlayan bir yazılım programından oluşuyor. Buna video anomaly detection deniyor ve aktif bir araştırma alanı. Bu alanda gerek algoritma dizaynı gerekse bunların paralel olarak uygulanması konularında araştırma yapacağım” dedi.
Mevcut sistem sadece kayıt yapıyor
İstanbul Şehir Üniversitesi'ne katılmadan önce Silikon Vadisi’nde NVIDIA adlı grafik işlemcisi yapan bir şirkette 3 yıl çalıştığını anlatan Arıcı, “NVIDIA'da edindiğim tecrübelerden de faydalanarak bu algoritmaları gerçek zamanlı olacak sekilde dizayn edeceğiz. Mevcut güvenlik kameraları sistemi olay olduktan sonra suçluları bulmak için kullanılıyor yani kayıt yapıyor. Halbuki bizim sistemimizde olağandışı durumlarda sistem anında uyaracak. Örneğin bir havalimanında unutulan bir çanta anında kamera tarafından tespit edilecek ve uyarı yapılacak. Algoritmanın amacı anormal olanı bulmak” diye konuştu.
0 yorum:
Yorum Gönder