24 Şubat 2012 Cuma

Veri Korumasının Geleceği Ankara’da Masaya Yatırıldı

Ankara’da gerçekleştirilen “Veri Korumasında Gelecek Adımlar” seminerinde ekonomik kalkınmanın hızlandırılmasında kurumlar ve bireysel kullanıcılar için veri koruma ve gizliliğin önemine dikkat çekildi.

T.C. Kalkınma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde CIPL (Bilgi ve Politika Liderliği Merkezi) ve Boğaziçi Üniversitesi’nin işbirliği veMicrosoft Türkiye’nin katkılarıyla gerçekleştirilen “Veri Korumasında Gelecek Adımlar” seminerinde veri koruması alanında dünyada yaşanan gelişmeler ele alınırken, veri korumasının güçlü ve zayıf yanları ile yasal düzenlemelerin güncellenmesi için yapılmış olan son teklifler masaya yatırıldı. Veri korumasında yeni yaklaşımların değerlendirildiği seminerde yoğun veri kullanımı desteklenirken hesap verilebilirliğin nasıl etkin koruma sağlayabileceğine dikkat çekildi. Seminerde aynı zamanda en iyi uygulama örneklerinin Türkiye'de teklif edilen gizlilik ve veri koruma yasaları ışığında nasıl uygulanabileceği tartışıldı. Etkinliğe Adalet Bakanlığı temsilcileri, akademisyenler, iş dünyası ve düzenleyici kuruluşlardan birçok temsilci katıldı.
Etkinliğin açılışını gerçekleştiren T.C. Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi Başkanı Emin Sadık Aydın, bilgi işlem teknolojilerinin büyüme, kalkınma ve rekabet için önemine vurgu yaparken, “Türkiye’nin bir sonraki bilgi toplumu stratejisinin uygulamasına başlarken, bu seminerde gerçekleştirilen tartışmalar son derece faydalıdır. Veri koruma ve gizlilik bilgi tabanlı toplumların temel öğesidir. Bilgi ve Politika Liderliği Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi ve Microsoft ile ortak çalışmalarda bulunmaktan çok mutluyuz” dedi.
Dünya çapında mevcut veri koruması mevzuatı ile ilgili örneklerin de ele alındığı panelde konuşan Bilgi ve Politika Liderliği Merkezi (CIPL) Küresel Politika Başkan Yardımcısı Paula Bruening ise “Hizmetler, cihazlar ve uygulamaların yakınlaşan patlaması ve gerçekte sınırsız ve ucuz depolama olanakları işletmeler, sağlık kuruluşları, hükümetler ve birçok diğer alan için önemli fırsatlar yaratıyor. Bu fırsatlar sadece teknoloji kullanımı ateşleyen veriler korunduğunda ve uygun şekilde kullanıldığında değerlendirilebilir” dedi.
Aynı oturumda söz alan Microsoft Corporation Kıdemli Avukatı Geff Brown, “Bilişim endüstrisinin en büyük artısı, müşterinin güvenidir ve teknolojiler veri korumasını gözeterek geliştirilmelidir. Microsoft her an bağlı olduğumuz, çevrimiçi işletmelerin her yanı sardığı ve sosyal ağların hâkim olduğu, ayrıca birçok türde bilgisayar ve cihazda bilgi akışı ve depolamasının olduğu bir çağda kişisel verilerin korunmasıyla ilgili bu tartışmaya katılmaktan mutluluk duyuyor” diye konuştu.
Artan veri koruma çıktılarına odaklanırken yenilikçilik ve veri akışını mümkün kılan veri koruma yasalarının destekçisi olduklarına dikkat çeken Intel EMEA Veri Koruma Müdürü Christoph Luykx, “Kullanıcıların güvenliği ve gizliliğini korunmak için kapsamlı gizlilik mevzuatının getirilmesinin en iyi yollardan biri olduğuna inanıyoruz. Buna göre, veri koruma yasaları ve Türkiye’nin kullanıcı haklarını daha da geliştirmek için veri koruma yasal çerçevesinin oluşturulmasına dair çabalarını destekliyoruz” dedi.
Küresel veri hareketlerinin önemi ile verilerin yenilikçi şekillerde kullanılarak rekabet ve ekonomik büyümenin desteklenmesinin önemine vurgu yapılan oturumlarda gelişimin sağlanabilmesi için bireyin korunması ve pazarda güven ortamının desteklenmesi yolunda etkili gizlilik yönetimine olan ihtiyaca dikkat çekildi. Panelistlere göre, etkili yönetim için teknolojilere eşit mesafede durmak, aşırı belirleyici kurallardan kaçınmak ve kaynakları gizliliğe uygun fayda sağlamayan ve bürokratik yük oluşturan önlemler yerine, korumaya adamak gerekiyor. Seminerde gerçekleştirilen tartışmalar ve görüşmeler Türkiye’de etkili veri mevzuatının oluşturulmasında önemli bir yeri bulunan, taslak veri koruma kanununu incelemekte olan çeşitli paydaşlara yeni bir boyut kazandırdı. Veri koruması, yeni fırsatlarla dolu bir platformun açılarak ekonomik kalkınmanın hızlandırılması ve Türkiye’nin 2023 vizyonunun gerçekleştirilmesi yolundaki en önemli köşe taşlarından biri olarak dikkat çekiyor.

0 yorum:

Yorum Gönder