Türkiye’deki bulut piyasası gelişiyor ancak BSA tarafından yapılan araştırma veri güvenliğinde Türkiye’nin son sıralarda olduğunu gösteriyor. Türkiye’de şirketlerin yüzde 30’dan fazlasının buluta geçmiş olduğu göz önüne alındığında güvenlik konusunun hızla önem kazandığını belirten BSA Türkiye Direktörü Semih Sağman rapora göre Türkiye’nin Polonya, Kore, Singapur gibi ülkelerin gerisinde kaldığına dikkat çekti
Türkiye, bulut bilişimin büyümesini etkileyen yasal düzenlemelerde 24 ülke arasında 17’inci oldu. Business Software Alliance (BSA) tarafından yayınlanan ve dünya genelinde ülkelerin ele alındığı “BSA Global Bulut Bilişim Karnesi” isimli raporda, Brezilya en son, Japonya ilk sırada yer alıyor. Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya gibi ülkeleri geride bırakan Türkiye, Polonya, Kore, Singapur gibi ülkelerin gerisinde kalıyor.
Rapor sonucuna göre bu sıralamadaki yerin Türkiye’nin tüm dünyada dikkat çeken ekonomik büyümesi ile çeliştiğini belirten BSA yetkilileri ülkeden ülkeye birbiri ile çelişen düzenlemelerin var olması, uluslararası bir karmaşaya yol açtığını ve küresel bulut bilişim pazarını tehdit ettiğini vurguladı.
Devletlere bulutun sağladığı ekonomik potansiyeli tam olarak yakalayabilmeleri için politikalarını verilerin sınırlar arasında sorunsuz olarak akabileceği şekilde uyumlu hale getirmelerini öneren BSA, küresel çalışmanın, Türkiye’de dijital ortamda kişisel verilerin yasa koruması altında olmadığını, kamu satın almalarında uluslararası standartlara uygun özel satın alma kuralları gerekliliğini ve yasal düzenlemelerde bulut bilişime yönelik düzenlemeler yapılma zorunluluğunu önemli bulgular olarak gözler önüne serdiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin siber suçlarla uluslararası mücadeleyi düzenleyen sözleşmeyi imzaladığını ancak henüz esas hükümlerin tamamını hayata geçirmediğini belirten BSA Türkiye Direktörü Semih Sağman Türkiye'de fikri mülkiyet korumasına ilişkin mevzuatın makul ölçülerde güncel olmakla birlikte, yaptırımların etkin uygulamasında eksik kalındığını söyledi.
Ülkelerin küresel entegre bulut pazarını yönlendirme konusundaki hazırlık derecelerini gösteren ve bu alanda ilk örneği oluşturan BSA Global Bulut Bilişim Karnesi, dünyadaki bilgi ve iletişim teknolojisinin yüzde 80'ini oluşturan ülkelerdeki kanun ve düzenlemelerin değerlendirilmesi sonucunda hazırlandı. Rapor 24 ülkenin politikalarını veri gizliliği, siber güvenlik, siber suçlar, fikri mülkiyet, teknolojinin karşılıklı çalışabilirliği ve yasal uyumluluk, serbest ticaret ve BT altyapısı başlıkları altında inceledikten sonra oluşturuldu.
Rapora ve araştırmaya dahil edilen ülkelere erişim için; www.bsa.org/cloudscorecard
0 yorum:
Yorum Gönder